Nie jest tajemnicą, piszę o tym często, że uwielbiam poznawać odwiedzane miejsca poprzez jedzenie. Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich jest oczywiście podobna do kuchni hiszpańskiej, ma jednak kilka tylko swoich smaczków i w związku z tym przed Wami kolejne zestawienie TOP 10 kanaryjskich przysmaków!
1. Papas arrugadas con mojo picón to po prostu ziemniaczki gotowane w łupinach w grubej soli podawane z kolejną pysznością Wysp Kanaryjskich mojo picón (inaczej mojo rojo).
2. Mojo rojo, mojo verde czyli tradycyjne na Kanarach sosy, których podstawą są zawsze czosnkek, świeża oliwa i ocet, a wyróżnia się mojo verde o smaku ziołowym oraz wykonany z czerwonego pieprzu i papryki mojo rojo (inaczej picón).
3. Ron miel, czyli rum z miodem to genialny wynalazek na przeziębienia. Patent sprzedał mi kolega z Gran Canarii, który w przypadku gdy czujecie się niewyraźnie poleca dolać sobie trochę rumu z miodem do herbaty. Praktykuje od lat – szczerze polecam. Są różne marki tego rodzaju rumu Artemi, Guajiro, Arehucas, ale tak naprawdę ważne jest na butelce było ron miel, a pochodzenie z Kanarów.
4. Rancho canario to jedna z popularniejszych zup na wyspach, czyli pożywny rosół z grubymi kluskami, w którym pływa też parę kawałków mięsa i ziemniaków. Generalnie bardzo fajne jest to, że ich zupy, podobnie jak nasze polskie, są bardzo treściwe i można się jednym talerzem spokojnie najeść.
5. Chorizo i jamón serrano – pikantna kiełbasa oraz szynka długo dojrzewająca. Nie są to może produkty stricte kanaryjskie, ale jeśli chodzi o kiełbasę chorizo ma swoją odmianę na Gran Canarii: chorizo de Teror, którą smaruje się chleb.
http://sobrecanarias.com/
6. Sery: dla ich wielbicieli Kanary to istny raj! Mamy tu m.in.: miękki kozi queso tierno, dojrzały twardy queso curado lub queso de flor z mleka zakwaszanego kwiatami ostu. Almogrote z La Gomery to z kolei kozi ser przyprawiony czosnkiem, papryką chili i solą. Fot. 4
7. Poza Rancho canario jest jeszcze kilka przepysznych kanaryjskich zup. Specjalnością Lanzarote jest zupa z kukurydzy z ciecierzycą i boczkiem – caldo de millo – oraz druga: potaje de alubias, czyli gęsta zupa fasolowo-grochowa.
8. Conejo en salmorejo, czyli marynowane i duszone mięso z królika. Osobiście jestem zdania, że trzeba być amatorem króliczego mięsa, ale spróbować na pewno warto.
9. Pimientos del padron – absolutny hit na Lanzarote, choć oryginalnie pochodzi z Galicji. Smażone zielone papryczki (pimientos) z grubą solą swoją pełna nazwę zawdzięczają ponoć głazowi (padron), do którego przycumował statek transportujący ciało św. Jakuba. Św. Jakub sygnuje również wyśmienite małże, jak to mawiają, wie co dobre! 🙂
Lablascovegmenu from London CC BY 2.0
10. Puchero, czyli potrawa z wołowiny, słoniny, suchej kiełbaski (chorizo), groszku, kukurydzy i dostępnych w danym momencie sezonowych warzyw. Bardzo sycące danie!
Churros nie wywodzą się co prawda z Wysp Kanaryjskich – jest to wynalazek Hiszpanii kontynentalnej, są jednak bardzo popularne na wyspach. Są to kawałki ciasta smażone na głębokim oleju, coś pomiędzy naszymi pączkami a faworkami. Podaje się je z reguły na śniadanie wraz z gęstą gorącą czekoladą.
A jakie są Wasze ulubione hiszpańskie i kanaryjskie specjały? Koniecznie daj znać w komentarzu! A jeśli spodobał Ci się ten wpis i uznasz go za wartościowy, będzie mi miło, jeżeli podzielisz się nim z innymi korzystając z kolorowych przycisków poniżej. Dziękuję! Zapraszam Cię również na mój fan page na Facebooku Kto podróżuje ten żyje dwa razy, skąd dowiesz się gdzie aktualnie jestem i dokąd się wybieram. Do zobaczenia!
Uwielbiam hiszpańską kuchnie. Ciężko wybrac jednen przysmak. Podobnie jak w greckiej kuchni wybór jest tak ogromny, cięszę się więc, że w tych państwach zwykle podczas posiłku zastawia się cały stół i można wszystkiego skosztować
Strona korzysta z ciasteczek aby pokazywać Ci dobre treści. Korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgadzam sięCzytaj więcej
Polityka prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Ziemniaki Papas arrugadas z sosem mojo – pyszne i nic więcej do tego nie trzeba 🙂
wygląda apetycznie 😉
Spotkałam sie z teorią, że churros pochodzą tak naprawdę z Bliskiego Wschodu 😉 A za jamon serrano dałabym się pokroić, dawno nie jadłam 😀
Wszystkiego bym spróbowała, ale chyba najbardziej Pimiento del padron:) Churros próbowałam, ale kupione w Polsce, chyba w Lidlu były.
Uwielbiam hiszpańską kuchnie. Ciężko wybrac jednen przysmak. Podobnie jak w greckiej kuchni wybór jest tak ogromny, cięszę się więc, że w tych państwach zwykle podczas posiłku zastawia się cały stół i można wszystkiego skosztować