Skip to main content

Kuchnia Wysp Kanaryjskich – TOP 10

Nie jest tajemnicą, piszę o tym często, że uwielbiam poznawać odwiedzane miejsca poprzez jedzenie. Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich jest oczywiście podobna do kuchni hiszpańskiej, ma jednak kilka tylko swoich smaczków i w związku z tym przed Wami kolejne zestawienie TOP 10 kanaryjskich przysmaków!

1. Papas arrugadas con mojo picón to po prostu ziemniaczki gotowane w łupinach w grubej soli podawane z kolejną pysznością Wysp Kanaryjskich mojo picón (inaczej mojo rojo).
Fernando Carmona Gonzalez CC BY 2.0
2. Mojo rojo, mojo verde czyli tradycyjne na Kanarach sosy, których podstawą są zawsze czosnkek, świeża oliwa i ocet, a wyróżnia się mojo verde o smaku ziołowym oraz wykonany z czerwonego pieprzu i papryki mojo rojo (inaczej picón).
Ardo Beltz CC BY-SA 3.0
3. Ron miel, czyli rum z miodem to genialny wynalazek na przeziębienia. Patent sprzedał mi kolega z Gran Canarii, który w przypadku gdy czujecie się niewyraźnie poleca dolać sobie trochę rumu z miodem do herbaty. Praktykuje od lat – szczerze polecam. Są różne marki tego rodzaju rumu Artemi, Guajiro, Arehucas, ale tak naprawdę ważne jest na butelce było ron miel, a pochodzenie z Kanarów.
4. Rancho canario to jedna z popularniejszych zup na wyspach, czyli pożywny rosół z grubymi kluskami, w którym pływa też parę kawałków mięsa i ziemniaków. Generalnie bardzo fajne jest to, że ich zupy, podobnie jak nasze polskie, są bardzo treściwe i można się jednym talerzem spokojnie najeść.
https://chachipistachigastronomia.wordpress.com/2015/04/23/restaurantela-alquitara-las-palmas-de-gran-canaria/

5. Chorizo i jamón serrano – pikantna kiełbasa oraz szynka długo dojrzewająca. Nie są to może produkty stricte kanaryjskie, ale jeśli chodzi o kiełbasę chorizo ma swoją odmianę na Gran Canarii: chorizo de Teror, którą smaruje się chleb.

http://sobrecanarias.com/
6. Sery: dla ich wielbicieli Kanary to istny raj! Mamy tu m.in.: miękki kozi queso tierno, dojrzały twardy queso curado lub queso de flor z mleka zakwaszanego kwiatami ostu. Almogrote z La Gomery to z kolei kozi ser przyprawiony czosnkiem, papryką chili i solą. Fot. 4
Queso de flor by Fedac CC BY-SA 3.0

7. Poza Rancho canario jest jeszcze kilka przepysznych kanaryjskich zup. Specjalnością Lanzarote jest zupa z kukurydzy z ciecierzycą i boczkiem – caldo de millo – oraz druga: potaje de alubias, czyli gęsta zupa fasolowo-grochowa.

www.elrincondeafi.es
Rosa Gonzales, blog: Cocinera y madre

8. Conejo en salmorejo, czyli marynowane i duszone mięso z królika. Osobiście jestem zdania, że trzeba być amatorem króliczego mięsa, ale spróbować na pewno warto.

Photo by Ana from http://www.espancomido.com

9. Pimientos del padron – absolutny hit na Lanzarote, choć oryginalnie pochodzi z Galicji. Smażone zielone papryczki (pimientos) z grubą solą swoją pełna nazwę zawdzięczają ponoć głazowi (padron), do którego przycumował statek transportujący ciało św. Jakuba. Św. Jakub sygnuje również wyśmienite małże, jak to mawiają, wie co dobre! 🙂

Lablascovegmenu from London CC BY 2.0
10. Puchero, czyli potrawa z wołowiny, słoniny, suchej kiełbaski (chorizo), groszku, kukurydzy i dostępnych w danym momencie sezonowych warzyw. Bardzo sycące danie!
einalem CC BY 2.0
Churros nie wywodzą się co prawda z Wysp Kanaryjskich – jest to wynalazek Hiszpanii kontynentalnej, są jednak bardzo popularne na wyspach. Są to kawałki ciasta smażone na głębokim oleju, coś pomiędzy naszymi pączkami a faworkami. Podaje się je z reguły na śniadanie wraz z gęstą gorącą czekoladą.
Jude Adamson CC BY 2.0
A jakie są Wasze ulubione hiszpańskie i kanaryjskie specjały? Koniecznie daj znać w komentarzu! A jeśli spodobał Ci się ten wpis i uznasz go za wartościowy, będzie mi miło, jeżeli podzielisz się nim z innymi korzystając z kolorowych przycisków poniżej. Dziękuję!
Zapraszam Cię również na mój fan page na Facebooku Kto podróżuje ten żyje dwa razy, skąd dowiesz się gdzie aktualnie jestem i dokąd się wybieram. Do zobaczenia!

5 komentarze to “Kuchnia Wysp Kanaryjskich – TOP 10”

  1. Spotkałam sie z teorią, że churros pochodzą tak naprawdę z Bliskiego Wschodu 😉 A za jamon serrano dałabym się pokroić, dawno nie jadłam 😀

  2. Uwielbiam hiszpańską kuchnie. Ciężko wybrac jednen przysmak. Podobnie jak w greckiej kuchni wybór jest tak ogromny, cięszę się więc, że w tych państwach zwykle podczas posiłku zastawia się cały stół i można wszystkiego skosztować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.